FORÆLDRE

find mere information om de udfordringer dit barn kan møde.

Læs mere ung SSP
PROFESSIONELLE

er du i tvivl om fremgangsmåden eller lovens rammer?

Læs mere SSP Professionel
UNG

har du en problemstilling du har brug for hjælp til, eller er du i tvivl om noget?

Læs mere SSP Forældre

Graffiti

Hvad er Graffiti

Graffiti kan se rigtigt fedt ud og mange unge maler for at udtrykke deres holdninger eller bare for sjov. Men graffiti er hærværk hvis det males steder uden tilladelse fra ejeren. Der er ingen forskel på om det er et "piece" (et maleri) eller et tags (en personlige underskrift).

Hvad er konsekvensen

Politiet tager flere graffitimalere med fingeren på dysen. Malerne risikerer kæmpe erstatningskrav og i flere tilfælde har gerningsmændene både fået betingede og ubetingede fængselsdomme.
DSB, politiet og andre, fotograferer og registrerer graffiti i en database. Når man bliver taget i graffitimaling, tjekkes databasen om man har været med til andre tilfælde af graffitihærværk. Derfor kan erstatningskravet blive på rigtig mange tusindende kroner, hvis man har malet graffiti flere gange.

Bøder og erstatningskrav skal betales og bliver ikke eftergivet. Det vil sige, at man skal betale alle pengene og der er ingen vej uden om. Bøder kommer også til at stå på straffeattesten.

Er man under den kriminelle lavalder (15 år) skal man stadigvæk betale erstatningen, på samme måde som andre over 15 år.

Straffeloven

Den ulovlige graffiti hører til under straffelovens § 291 om hærværk. Hvis man ødelægger eller skader andres ejendom, kan man straffes med bøde eller med fængsel op til 1 år og 6 måneder.

Hvis der laves alvorligt hærværk, eller hvis man tidligere er dømt for kriminalitet, kan straffen stige helt op til 6 års fængsel.

Udover straffen skal man som regel også betale ejeren erstatning for de skader, man har lavet. Det kan dreje sig om mange penge, som man kan risikere at skulle betale af på i mange år.

 

Web: ActOn-CPHLog ind