FORÆLDRE

find mere information om de udfordringer dit barn kan møde.

Læs mere ung SSP
PROFESSIONELLE

er du i tvivl om fremgangsmåden eller lovens rammer?

Læs mere SSP Professionel
UNG

har du en problemstilling du har brug for hjælp til, eller er du i tvivl om noget?

Læs mere SSP Forældre

Forældre

Forældre har ansvaret

Alle personer under 18 år er efter loven et barn og dermed umyndig. Derfor er det dine forældre, der bestemmer over dig, indtil du bliver 18 år. Så du kan lige så godt accepterer, at dine forældre blander sig. Det er dem, der har ansvaret for, at du har det godt.

Dine forældre har forældremyndigheden over dig. Det vil sige retten til at bestemme over dig, men også pligten til at passe på dig. Hvis dine forældre er skilt, er det måske kun den ene der har forældreretten over dig. Men der er altid nogen, der skal passe på dig og som bestemmer over dig, indtil du bliver 18 år.

Dine forældre eller den af din mor eller far, der har forældremyndigheden, skal sørge for dig og passe på dig, så godt de kan. Det er deres ansvar, at du har et sted at bo, mad at spise og varmt tøj. De skal også sikre sig, at du får kærlighed og er tryg.

Selv om dine forældre har forældremyndigheden over dig, og dermed kan bestemme, skal de ifølge loven tage hensyn til dig og i takt med du bliver ældre give dig mere ansvar for eget liv.
Vil du læse mere om dine rettigheder så tjek Børnerådets børneinfoside her kan du læse mere om, hvornår du må hvad, om penge og forbrug. Du kan også læse om dine rettigheder, hvis dine forældre skal skilles og meget mere.

Forældre der slår

Forældre må ikke slå! Det er ulovligt at slå børn. Dine forældre skal beskytte dig mod alle former for vold, og må og skal derfor ikke slå. Sker det alligevel, er det op til en dommer om dine forældre skal straffes og hvilken straf de skal have.

Bliver du slået af dine forældre, kan det være en god ide at tale med nogen om det, så det kan stoppe. Du kan enten ringe gratis og anonymt til børnetelefonen på 116 111 eller snakke med din lærer eller klubpædagog om det. Når du fortæller din lærer eller pædagog at du bliver slået, kan de ikke holde det hemmeligt, for så skal de hjælpe dig ifølge loven.

Skilsmisse

Når ens forældre ikke kan finde ud af at være glade sammen og kun skændes, kan det ende med en skilsmisse. I Danmark bliver omkring 15.000 skilt om året. Det betyder, at hvert tredje barn oplever at deres forældre bliver skilt.
Når ens forældre skal skilles kan det føles som om ens verden falder sammen. Det er en svær tid, ens forældre er måske meget kede af det og det kan være svært at tale med dem om de bekymringer du selv har omkring fremtiden. Skal dine forældre skilles eller er de skilt, og har du brug for at tale med nogen om det, kan du ringe til Børnetelefonen.

Børnetelefonen

Børnetelefonen er for børn og unge. Det er voksne, der passer telefonerne og du kan ringe om alt muligt, hvis du har problemer, er ensom eller savner nogen at tale med f.eks. hvis dine forældre skal skilles.
Børnetelefonen er gratis
Tlf: 116 111
Telefontid: man-tors 12-21, fre 12-19

Vil du vide mere om skillesmisse og de tanker og følelser, der følger med, så tjek hjemmesiderne morogfarskalskilles.dk og børnerådets børneinfoside.

Web: ActOn-CPHLog ind