FORÆLDRE

find mere information om de udfordringer dit barn kan møde.

Læs mere ung SSP
PROFESSIONELLE

er du i tvivl om fremgangsmåden eller lovens rammer?

Læs mere SSP Professionel
UNG

har du en problemstilling du har brug for hjælp til, eller er du i tvivl om noget?

Læs mere SSP Forældre

GODE RÅD TIL FORÆLDRE OM ALKOHOL

Hvornår skal der drikkes… Hvis der skal drikkes alkohol?

Som udgangspunkt skal børn/unge under 16 år ikke drikke alkohol! Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alkoholdebuten udsættes, til efter man er 16 år. Men fordi den unge så er blevet 16 år, skal man ikke bare give slip og lade dem drikke. Det kan have fysiske, psykiske og sociale konsekvenser, når man drikker alkohol. For hvert år debuten udsættes reduceres risikoen for ”skader”.

Det kan være svært at skyde debuten til 16 år, da traditioner i familien, i andre familier, i
lokalsamfundet og blandt dem, de unge går sammen med, er afgørende for, hvornår debuten finder sted.


Lad være at introducer noget, som kan vente

I forbindelse med konfirmationen er der forældre som er villige til “at give slip” på alkoholen.
Det er langt de fleste unge ikke klar til. De unge skal være modne, før de er klar til alkohol.

Det betyder at forældrene skal have fingeren på pulsen – en bestemt alder er ikke afgørende for de unges modenhed eller hvor meget og hvordan man drikker.
Det er et forældreansvar at vurdere, hvornår de unge er klar ud fra modenhed, udvikling, kendskab til alkohol og ansvarlighed.

Bliv under alle omstændigheder ved med at sige nej, så længe som muligt. Når I kan
mærke, at den ikke kan trækkes længere, så husk at spørge: ”Hvorfor vil du gerne drikke alkohol?”. Det kan jo være, at de unge har brug for endnu et argumenter overfor kammeraterne for at kunne sige nej.
”Jeg må ikke for mine forældre” kan være en nem måde at sige nej.

Argumenter - Hellere for sent end for tidligt:

  • Det er ikke lovligt at købe alkohol, før man er fyldt 16 år.
  • Som barn er man ikke i stand til at overskue konsekvenserne af beruselse.
  • Både drenge og piger er, ved indtagelse af alkohol, i større risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb eller uønsket sex.
  • Risikoen for at blive udsat for vold er markant højere ved indtagelse af alkohol.
  • Risikoen for uovervejet at begå en strafbar handling er større ved indtagelse af alkohol.
  • Generelt er risikoen større for at komme galt afsted, når man er påvirket af alkohol.
  • Hjernen er først færdig udviklet omkring 20-års alderen – overdreven alkohol forbrug kan derfor give hjerneskader.
  • Unge som tidligt bruger alkohol, risikerer ofte at afprøve andre rusmidler og måske udvikle misbrug.
  • Alkohol er sundhedsskadeligt – voksne alkoholikere er som regel startet meget tidligt med at drikke.


Når festerne begynder

Når de unge begynder på at feste er det vigtigt med klare aftaler. Både mellem den unge og deres forældre, men også mellem forældrene.
Derfor er det en god ide med skriftlige invitationer, så man er sikker på, hvem der er inviteret.
Samtidig kan invitationen bruges til at forældre kan informere hinanden om, hvad det er for en fest, hvem der holder den, hvor det foregår o.s.v. Man kan i invitationen lave et program for aftenen, som bl.a. indeholder start- og sluttidspunkt. Derudover kan der være informationer om, om det er en alkoholfri fest, eller om der serveres alkohol og i givet fald, hvor meget. Samtidig kan man bede gæsternes forældre om at meddele, om det er i orden, at der serveres alkohol.

Servere aldrig alkohol for andres unge
uden at have fået lov af deres forældre


Nogle unge vil synes, at det er meget pinligt, at der skal sendes invitationer,de vil heller invitere på Facebook eller lignende. Prøv at undgå at lave invitationen som et arrangement på Facebook, da det kan være svært at kontrollere om det bliver delt med andre som ikke er inviteret.
Hvor meget skal der drikkes?
Når alkoholdebuten ikke kan trækkes længere, så aftal, hvor meget alkohol, der skal gives med. Husk i den sammenhæng at spørge den unge: Hvor meget synes du selv, du skal have med?
Ofte er forældre nemlig villige til at give mere med, end den unge selv synes/er klar til. Måske er forældre bange for at deres unge skal være udenfor hvis de ikke har det samme med. Og de andre kammerater må jo have helt vildt meget med!... eller må de? Tjek op på det, så I kan have en realistisk snak.

Forfester og opvarmning

Forfester er fester, hvor man kommer i stemning til festen – og nogen drikker alkohol. For at komme i stemning behøver man ikke at drikke alkohol, mange vil helst have sodavand.
Bliv i forældregruppen enige om at lave organiserede forfester: De voksne stiller lokaler til rådighed og finder i samarbejde med de unge ud af, hvordan festen skal forløbe. Det organiserede er vigtigt, når de første festerfaringer skal gøres: De unge ved, at der er voksne med i forløbet, der er med til at sætte rammerne.
Sørg for, at der er en masse sodavand og nok at spise: Det er en god idé at fylde maven, hvis de unge senere drikker alkohol. Husk, at fed mad er bedre end salatbar! Hvis maven er fyldt, og gerne med fedtholdig mad, bliver alkoholen længere i mavesækken, hvor noget af det nedbrydes. Desuden passerer det langsommere til leveren, hvor det nedbrydes endnu mere, inden det når ud til kroppens organer.
Privatfester og uønskede gæster
Når de unge er blevet så gamle, at de for alvor går til fester, går jungletrommerne. Rygtet om en fest kan hurtigt spredes via SMS-beskeder eller viralt på nettet, så der dukker ubudne gæster op. Hvis gæsterne ikke kender dem, der holder festen, føler de sig ikke ansvarlige i samme grad, som vennerne gør. Dét kan gå hårdt ud over inventar og hjem. Derfor er det også vigtigt, at forældrene er i nærheden. Udvikler tingene sig, så man ikke kan styre situationen, så ring til politiet!

Vær i nærheden ved fester

Ved fester prøver unge “voksenadfærd” af.  Det skal voksne have respekt for og ikke blande sig mere end aftalt. Omvendt skal de voksne være i nærheden, hvis festen udvikler sig anderledes en aftalt: Uønskede gæster, nogen bliver syge, festen løber løbsk o.s.v.
Vær tydelig: Sørg for, at de unge ikke er i tvivl om, at man er i nærheden. Hils eventuelt på gæsterne, når de kommer. Husk det er fest og forældre kan være pinlige, så tag selv noget pænt tøj på, men uden det bliver for meget.

I nærheden kan også være hos naboen, hvor man kigger til unge i løbet af aftenen, og husk at voksnefesten hos naboen ikke overstiger festlighederne hjemme hos de unge!

Web: ActOn-CPHLog ind