FORÆLDRE

find mere information om de udfordringer dit barn kan møde.

Læs mere ung SSP
PROFESSIONELLE

er du i tvivl om fremgangsmåden eller lovens rammer?

Læs mere SSP Professionel
UNG

har du en problemstilling du har brug for hjælp til, eller er du i tvivl om noget?

Læs mere SSP Forældre

Fakta om stoffer

Det er en udbredt opfattelse, at størstedelen af de danske unge bruger stoffer. Sandheden er, at de færreste unge prøver stoffer.

Til gengæld er stoffer udbredt over hele landet, og skal ikke kun betragtes som et ”storby” fænomen.

Derfor er der også mulighed for, at unge fra Lyngby-Taarbæk Kommune kan skaffe sig stoffer, hvis de vil det.
At forhindre handel med stoffer er en politimæssig opgave – at forhindre at en ung udvikler et stofmisbrug, er forældrenes ansvar.

De personlige og sociale forhold betyder mest for om en ung udvikler stofmisbrug. Vigtige beskyttelsesfaktorer, som man bør være opmærksom på, er:

  • Den unge trives godt i hverdagen.
  • Den unge passer sin skole, er igang med en uddannelse eller lignende.
  • Den unge har et godt forhold til sine forældre. 
  • Den unge oplever at forældrene har en holdning til stoffer
    – som noget der ikke høre til i ungdomslivet.
  • Den unge færdes stoffri steder.

Hvordan stoffet virker på den enkelte unge, afhænger af både stof, person og miljø. Det rusmiddel, som de fleste kender er alkohol – og mange har nok erfaret, at det virker voldsommere, hvis man er træt, ked af det eller er i en utryg situation. Præcis det samme er gældende for alle andre rusmidler.

Selvom det langt fra er alle unge, som bruger rusmidler, er det vigtigt for forældre at vide noget om stoffer. Som tidligere nævnt er stoffer udbredt i hele landet, så unge fra Lyngby-Taarbæk kan også risikere at få tilbudt stoffer.

Procentdelen af unge, der har prøvet hash, stiger med alderen. På landsplan er der blandt drengene 21,7 % af de 16-årige og 43,8 % af de 20-årige der har prøvet at ryge hash. Blandt pigerne er det 23,5 % af de 16-årige og 34,2 % af de 20-årige, der har prøvet hash. Der er flere drenge end piger, der har prøvet hash.

Fordi man har prøvet et stof, bliver man ikke automatisk misbruger – men man har forøget risiko for at udvikle et egentligt misbrug. En del unge prøver stoffer en enkelt gang eller to af ungdommelig nysgerrighed. Langt de fleste stopper igen.

Har du en bekymring for en ungs forbrug af stoffer, er du velkommen til at kontakt SSP-Lyngby.

Web: ActOn-CPHLog ind